Oké, de tickets zijn geboekt, de kleren liggen klaar…en oh ja, je fotocamera moet ook mee voor een flinke dosis reisfotografie tijdens je vakantie. Vaak wordt de camera als laatste ingepakt en kijk je hier verder niet naar om. Om vervolgens op vakantie erachter te komen dat de accu niet opgeladen is, je geheugenkaart vol met oude foto’s zit en je dat ene objectief vergeten bent. Kortom, daar gaat je voornemen om wat extra aandacht aan reisfotografie te besteden.

Met de onderstaande tips ga je als fotograaf goed voorbereid op reis!

1. Zorg voor een goede cameraverzekering

Elektronica is niet goedkoop en reisfotografie kan best een dure hobby worden. Ga daarom na hoeveel je camera-apparatuur waard is en sluit hier een passende reisverzekering voor af. Een andere optie is het uitbreiden van je inboedelverzekering met een kostbaarhedenverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat je inboedel buitenshuis ook is verzekerd. Check hier uiteraard goed de kleine lettertjes 😉

2. Laad je accu(‘s) op

Zorg dat je voor vertrek al je accu’s hebt opgeladen. Om op reis te voorkomen dat je jouw ‘ultieme shot’ misloopt, omdat je accu net leeg is, zorg je ervoor dat je minstens 2 accu’s meeneemt. Wanneer de ene accu leeg is, kun je die vervangen voor de andere.

Wanneer je voor jouw reisfotografie gebruik maakt van een systeemcamera dan is het handig om minimaal 3 accu’s mee op reis te nemen. Deze camera’s gebruiken meer energie dan een compactcamera en een spiegelreflexcamera.

Zorg dat je eind van elke dag je lege accu’s aan de oplader legt, zodat je de volgende dag goed voorbereid op pad kunt.

3. Neem genoeg geheugenkaartjes mee

Niets is zo vervelend als een geheugenkaart met te weinig ruimte. Zorg er dan ook voor dat je voldoende geheugenkaarten meeneemt en dat deze leeg zijn. Check voor vertrek of er nog foto’s op de kaartjes staan. Zo ja, zorg dat je deze op je computer zet en formatteer vervolgens de kaartjes. Nadat je dit hebt gedaan, maak een testfoto. Op deze manier weet je zeker dat het kaartje goed werkt en je foto’s op de juiste manier worden opgeslagen.

4. Kies voor de handigste camera en objectieven

Wanneer je een camerabody hebt met meerdere objectieven, is het goed om vooraf na te denken over je reisfotografie plannen. Bedenk goed naar welke bestemming je gaat en wat je kunt verwachten op je reis. Aan de hand hiervan bepaal je wat je wilt fotograferen en welke objectieven je mee wilt nemen. Zelf heb ik een spiegelreflex met 4 lenzen, waarvan de zwaarste ruim 1 kilo weeg. Je begrijpt dat ik op reis niet mijn hele verzameling meeneem.

Indien je in het bezit bent van meerdere camera’s geldt hier uiteraard hetzelfde voor.

5. Neem een statief mee om je favoriete momenten vast te leggen

Reisfotografie gaat voor mij hand in hand met het gebruiken van een statief. Dit statief gebruiken we vaak om selfies te maken. Het voordeel hiervan is dat we geen anderen hoeven te vragen om een foto van ons te maken. Met het gebruik van een statief zorgen we voor de mooiste selfie. Voor specifieke tips voor het maken van selfies, verwijzen we je door naar dit artikel.

Wanneer je weinig ruimte hebt, is het aan te raden een gorrilapod mee te nemen. Deze bestaan voor zowel compactcamera’s als spiegelreflexcamera’s. Een gorrilapod is super handig en kan overal omheen worden geklemd. Daarnaast is deze compact en makkelijk te vervoeren.

Een reisstatief heeft echter nog meer voordelen. Deze is overal neer te zetten en kan vanaf ca. 1,50 meter hoogte fotograferen. Hierdoor heb je meer mogelijkheden voor het maken van jouw perfecte foto. Daarnaast staat de camera stabieler op een statief. Ingeklapt past een reisstatief  in (bijna) elke rugzak.

Ook een selfiestick is handig. Kies bij voorkeur voor een selfiestick die ook kan worden gebruikt als statief voor je telefoon. Je kan het handvat uitklappen zodat je een drie-poot krijgt die je neer kan zetten, super handig en vaak wat sneller dan het installeren van een grote camera op een statief.

6. Accessoires voor nog mooiere reisfotografie

Afhankelijk waar je heen gaat en wat je wilt fotograferen, is het leuk om een aantal fotografie-accessoires mee te nemen. Je kunt hierbij denken aan een reportageflitser. Deze flitser gebruik je om ook bij tegenlicht een goed belichte portretfoto te maken. Een polarisatiefilter is aan te raden om de schittering uit bijvoorbeeld water te halen en mooie volle kleuren te krijgen. Een afstandsbediening is handig om de camera van afstand te bedienen bij bijvoorbeeld het maken van selfies.

7. Rugzak

Mijn camera en objectieven wil ik uiteraard goed beschermen. Daarnaast wil ik op vakantie ook ruimte hebben voor flessen water, snoepjes en wat eten. Mijn standaard fototas met alleen een vakindeling gaat dus niet mee. Voor op reis gebruik ik altijd een rugzak met 2 compartimenten. In het onderste past mijn camera-body en 2/3 objectieven en is vanaf de zijkant snel te bereiken. Bovenin heb ik voldoende ruimte voor mijn statief, foto-accessoires, telefoon en wat eten. Aan de zijkant zit een handig van om een fles water mee te nemen. Op deze manier heb ik alle benodigde spullen bij me en heb ik mijn handen vrij om lekker te fotograferen. Daarnaast ziet zo’n type rugzak er lekker casual uit. Hier kan je een kijkje nemen bij alle fotorugtassen.

8. Checklist

Iedereen heeft altijd zijn eigen specifieke dingen die meegenomen worden op reis. Daarom is het handig om hier een checklist van te maken, je hoeft dan niet elke keer weer na te denken wat je mee moet nemen. Je weet dan ook zeker dat je alles bij je hebt en ga je met een gerust hart goed voorbereid op reis….bon voyage 🙂