Van december 2019 tot januari 2020 verbleven wij een aantal weken in Oeganda in Afrika. We huurden een jeep via Roadtrip Uganda en trokken er samen op uit. Onze geplande route kun je terugvinden door deze pagina te bezoeken.

Dit artikel wijden wij aan Murchison Falls National Park. Wanneer je dit park van plan bent te bezoeken, is dit een artikel met veel handige informatie voor jou. Ook wanneer je benieuwd bent naar de prachtige foto’s die André hier schoot, ben je hier aan het juiste adres.

Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park is met zo’n 5025 km² het grootste wildpark van Oeganda en is gelegen in het noordwesten. Het dankt zijn naam aan de Murchison watervallen, de plek waar rivier de Nijl 45 meter omlaag valt. Het beschermde gebied bestaat uit Murchison Falls National Park Bugungu en het Karuma Wildlife Reserve. Je doet er goed aan om dit park in het droge seizoen (eind december tot half februari, juni en juli) te bezoeken, omdat je dan het meeste wild kunt spotten.

De vegetatie wordt gekenmerkt door savannes, bossen en rivier de Nijl. In het noordelijke deel van het park is veel wild te vinden, denk hierbij aan leeuwen, luipaarden, olifanten, giraffes, buffels, hyena’s, hartenbeesten, oribi’s, krokodillen, nijlpaarden, Uganda kobs, apen en tientallen soorten vogels.

Hoewel Oeganda nog niet door het massatoerisme is ontdekt, zoals bijvoorbeeld Zuid-Afrika, is Murchison Falls National Park toch behoorlijk toeristisch te noemen. Het is absoluut niet zo dat je hier met tientallen toeristen tegelijkertijd naar dezelfde olifant staat te kijken, maar zo onontdekt als de andere parken is het niet. Enerzijds is dat fijn want hierdoor is het park goed begaanbaar, anderzijds heeft -in onze optiek- Murchison Falls wat minder charme dan de andere parken die wij bezochten.

In dit artikel delen we naast algemene informatie ook onze persoonlijke tips.

Het park per boot ontdekken

Een bekende trekpleister is de boottocht van Paraa naar de voet van de watervallen. Over deze boottocht hebben wij een apart artikel geschreven. Deze kun je hier terugvinden. Tijdens deze boottocht spot je krokodillen, nijlpaarden, talloze vogels en met geluk ook olifanten en buffels. Deze boottocht duurt zo’n 3 uur.

Een andere optie is de boottocht van Paraa naar de Delta. Deze boottocht duurt zo’n 5 uur. Beide boottochten zijn via het UWA hoofdkwartier in Paraa (noordzijde van het park) te boeken.

Krokodil, Oeganda, Afrika, Murchison Falls National Park, boottocht, safari, afrika, Reisograaf, Andere Fotografie

Chimpansees spotten in Murchison Falls National Park

Chimpansees spotten kan op meerdere plekken in Oeganda, waaronder in Murchison Falls. In het Budongo Forest leven chimpansees en worden tracks georganiseerd. Deze tracks zijn minder intensief dan de tracks in andere gebieden en daardoor beter geschikt voor degenen met een minder goede conditie.

De beste tijd om zo’n track te maken is in de periode van oktober t/m januari. Tweemaal daags (om 7.00 uur en 15.00 uur) vertrekken er kleine groepen van maximaal 8 toeristen. Een track duurt 3 uur, waarbij je ongeveer 1 uur tijd met de chimpansees doorbrengt. Een permit kost $90,- per persoon. Er worden dagelijks maximaal 16 permits afgegeven en reserveren kan via het hoofdkantoor van UWA in Kampala.

Een ‘must do’: Top of the Falls

Wat ons betreft één van de hoogtepunten: een bezoek aan Top of the Falls. Dit is zo’n bijzondere, indrukwekkende plek. De foto’s zijn mooi, maar laten niet zien hoe imposant en overweldigend het natuurgeweld op deze plek is. Je kunt een wandeling naar Top of the Falls kun je combineren met de hierboven genoemde boottocht. Top of the Falls is overigens ook bereikbaar met de auto in het zuidelijke deel van het park. Wat ons betreft is dat ook de enige aanrader in het zuidelijke deel.

Gamedrive door Murchison Falls National Park

Wanneer je voor ‘slechts’ een gamedrive in Murchison Falls National Park komt, hoef je je ook niet te vervelen. De droge savannes ten noorden van de Nijl zijn het beste gebied wanneer je graag ‘groot’ wild wilt spotten. Hier tref je onder andere buffels, olifanten, giraffes, leeuwen, hyena’s en luipaarden. In het westelijke deel, daar waar de Nijl in Lake Albert stroomt zijn de papyrusmoerassen te vinden. Hier leven vooral buffels en nijlpaarden. In de aangrenzende grasladen zijn ook oribi’s, gazellen, hartenbeesten, leeuwen, hyena’s en luipaarden te vinden. Vanaf de Nyamsika kliffen heb je vanaf 30 meter hoogte een prachtig uitzicht en kun je grote kuddes spotten.

Overnachten in en rondom Murchison Falls National Park

Het UWA heeft verschillende campings in Murchison Falls. Zo is de camping in het zuidelijke deel, bij Top of the Falls, een aanrader. Hier tref je ook sanitaire voorzieningen. Ook de camping bij Paraa, Rabongo Forest en de campings in het deltagebied hebben sanitaire voorzieningen. De andere UWA campings hebben dus geen douches of toiletten. Wij brachten 1 nacht door op Campsite 1, in het noordelijke deel. Deze camping is vlakbij het veerboot gelegen (handig wanneer je ‘s ochtends vroeg naar het zuidelijke deel wilt). Wij aten ‘s avonds bij Paraa Safari Lodge en kunnen dat iedereen aanraden. We betaalden samen ongeveer €25,- voor een hoofdgerecht een 2 frisdrankjes per persoon, wat voor Oeganda relatief duur is. Reis je low budget, zorg er dan voor dat je voldoende boodschappen bij je hebt en zelf kunt koken. Kamperen op een UWA camping kost $5,- per persoon per nacht. Reserveren is niet nodig, je dient je alleen vooraf aan te melden bij het hoofdkwartier.

Verder heb je de mogelijkheid om te slapen tussen de nijlpaarden en ander groot wild. Over overnachten op deze zogenaamde ‘bush camping’ volgt nog een apart artikel met waardevolle informatie.

Wanneer je zoekt naar wat meer luxe dan zijn er in Murchison Falls National Park genoeg andere opties te vinden. Veel campings en accomodaties bevinden zich in het zuidelijke deel van het park. De tarieven die ze hier hanteren zijn aanzienlijk lager dan in het noordelijke deel van het park. Het nadeel is wel dat je nooit heel vroeg aan een gamedrive kunt beginnen. Je zult ‘s ochtends op de eerste veerboot moeten wachten (je bent uiteraard niet de enige met dit plan, dus reken op een wachtrij) en begint dan pas relatief laat aan je gamedrive. In het noordelijke deel zijn (in mindere mate) campings en accomodaties te vinden. De tarieven liggen hier een stuk hoger. Vooraf reserveren is doorgaans niet nodig, dus bekijk vooral ter plekke wat je aanspreekt.

Op reis naar Oeganda?

Dat kunnen wij je alleen maar aanraden! Al onze blogs over Oeganda kun je hier vinden.