Van december 2019 tot januari 2020 verbleven wij een aantal weken in Oeganda in Afrika. We huurden een jeep via Roadtrip Uganda en trokken er samen op uit. Onze geplande route kun je terugvinden door deze pagina te bezoeken.

Dit artikel wijden wij aan het eerste wildpark dat wij bezochten: Lake Mburo National Park. Wanneer je dit park van plan bent te bezoeken, is dit een artikel met veel handige informatie voor jou. Ook wanneer je benieuwd bent naar de prachtige foto’s die André hier schoot, ben je hier aan het juiste adres.

Lake Mburo National Park

Het kleinste wildpark van Oeganda (zo’n 370 km²) , Lake Mburo National Park, staat bekend als de zebrahoofdstad van het land. Dit is in Oeganda je enige mogelijkheid om zebra’s in het wild te spotten.

In het park zijn 5 verschillende meren te vinden, waaronder Lake Mburo waarnaar het park is vernoemd. Wij hadden eindeloze savanne verwacht en de enorme begroeiing viel ons daardoor wat tegen. Het park is heel groen en door de vele bomen en struiken is het lastig(er) om wild te spotten. Hoewel er tientallen dieren te vinden zijn in Lake Mburo National Park, zul je de meeste dieren van de ‘big 5’ hier niet tegenkomen. Wel zijn hier honderden soorten vogels te vinden, een paar duizend zebra’s, impala’s, buffels, giraffes, elanden, oribi’s, luipaarden, nijlpaarden en hyena’s.

Je kunt het park het beste bezoeken in januari, februari, eind mei, juni, juli, augustus, begin september en eind december.

Wij bezochten het park half december en maakten nog net het staartje van de regentijd mee. Niet alle routes in het park zijn dan begaanbaar. Op de ‘hoofdwegen’ in het park (direct vanaf de Sanga gate je weg vervolgen) heb je dan kans om dieren te spotten. De kleine afslagen zijn drassig en je hebt kans om te slibben. Het rijdt niet prettig en daarnaast tref je geen dieren. Op het moment dat de wegen drassig zijn, is het omliggende land dat ook. De dieren zakken hier weg en komen dus niet. Wij wisten dat niet en hebben heel wat uren ‘vergooid’ aan onbegaanbare paden zonder ook maar één dier te zien.

Door het ontbreken van ‘groot’ wild is Lake Mburo National Park nog niet door het grote publiek ontdekt. Je kunt hierdoor uren door het park rijden zonder andere toeristen te treffen en dat maakt het avontuur des te leuker.

Activiteiten in Lake Mburo National Park

Je betaalt per 24 uur entree en naar ons idee heb je hier voldoende aan, tenzij je interesse hebt in meerdere activiteiten, in dat geval doe je er goed aan om te kiezen voor 48 uur entree.

Natuurlijk kun je ‘gewoon’ gamedrives maken, met of zonder Ranger. Wij kozen hiervoor en dat is ons prima bevallen. Er is echter meer mogelijk!

  • Wandelsafari: zo’n 2 uur wandel je met een Ranger door het park heen. Op deze manier kun je relatief dicht bij de dieren komen. De kosten bedragen $30,- per persoon. Een wandelsafari kun je ter plekke reserveren bij één van de gates.
  • Fietssafari: samen met een Ranger verken je in zo’n 2 uur het park. In tegenstelling tot de rest van Oeganda valt het hoogteverschil hier mee en is het fietsen hier goed te doen. Een fiets is te huren bij Leopard Restcamp (vlakbij de Sanga gate). De kosten bedragen $45,- per persoon.
  • Nachtdrive: na zonsondergang heb je kans om luipaarden te zien. Het park is dan niet meer vrij toegankelijk en je kunt alleen onder begeleiding van een Ranger een gamedrive maken. De kosten hiervoor bedragen $30,- per persoon. Bij één van de gates kun je dit regelen.
  • Bootsafari: in zo’n 2 uur tijd vaar je over Lake Mburo en heb je de mogelijkheid om nijlpaarden en krokodillen te spotten. Dit kost $30,- per persoon. Informeer bij de gates, of het restaurant naar de vertrektijden van de boot.
  • Paardrijden: Mihingo Lodge biedt als enige aanbieder de mogelijkheid om het park per paard te verkennen. Door het paard is je lichaamsgeur niet goed te ruiken door wilde dieren en kun je vlakbij komen. Een unieke ervaring! Wij wilden dit graag doen, maar wegens omstandigheden werd onze tocht geannuleerd. Wanneer je niet in Mihingo Lodge verblijft, kun je een dag of 2 van te voren informeren naar de mogelijkheden. Dit kan door te mailen naar lakemburo@mihingolodge.com of door telefonisch contact op te nemen met de manager via telefoonnummer 0759988855 of 075998886. Het is aan te raden om ‘s morgens vroeg, of eind van de middag op pad te gaan, dan zal je de meeste dieren zien. Hou er in verband met reistijd rekening mee dat je alleen om 7.30 uur kunt beginnen wanneer je in Mihingo Lodge slaapt. Vanaf elke andere locatie zul je een flink stuk met de auto moeten rijden en in het donker vertrekken. Gezien de slechte staat van de wegen is dit niet te doen! De prijzen gaan vanaf $40,- per persoon voor 30 minuten. Voor een tocht van 2 uur betaal je $110,-. Vind je dit te duur? Scrol dan snel verder, we delen in dit artikel ook een budget mogelijkheid!
Lake Mburo, National Park, Uganda, UWA, pumba, Reisograaf, Andere Fotografie

Bereikbaarheid

Het park heeft twee entreepoorten: Sanga gate en Nshara gate. Vanuit Kampala ligt de Sanga gate zo’n 8 km vanaf de geasfalteerde weg. De Nshara gate ligt vanaf hier zo’n 48 km bij de geasfalteerde weg vandaan.

Na Entebbe was Lake Mburo onze volgende stop. De rit vanaf Entebbe duurt zo’n 7 uur en gaat grotendeels over een geasfalteerde weg. Het laatste deel van de route is slechter begaanbaar. Zo deden wij ruim een uur over de weg naar Leopard Restcamp (gelegen nabij de Sanga gate). Vanaf de geasfalteerde weg is dit slechts 8 km, maar zeker na regen verkeerd deze weg in een slechte staat.

Overnachtingsmogelijkheden 

In en rondom Lake Mburo National Park zijn er voldoende mogelijkheden om te overnachten. Wij maakten gebruik van de bush camping van Leopard Restcamp en zijn hier heel enthousiast over. Op de bush camping zet je je eigen tent neer en kun je gebruik maken van de sanitaire voorzieningen van Leopard Restcamp. De douches zijn koud, maar schoon. Er zijn ‘echte’ wc’s en de verlichting werkt goed. Wij betaalden $10,- per persoon per nacht. Tegen een meerprijs kun je ook een grote (luxe) tent huren. Het grote voordeel van hier overnachten, is dat je de volgende ochtend binnen 5 minuten bij de Sanga gate bent. Zo kun je mooi om 7.30 uur beginnen met je eerste gamedrive. Leopard Restcamp heeft ook een restaurant waar ze een wisselend menu serveren. Wij betaalden zo’n $7,- per persoon voor een hoofdgerecht.

Eagles Nest is een andere low budget accomodatie in de buurt van Lake Mburo National Park. Voor de bush camping hoef je niet te reserveren.

Voor een luxe verblijf raden we je Mihingo Lodge aan. Exacte prijzen zijn ons niet bekend, maar reken op een paar honderd dollar per persoon per nacht. Mihingo Lodge ligt vlakbij het park. Wanneer je ‘s ochtends vroeg wilt paardrijden, is het aan te raden om hier te verblijven.

In Lake Mburo National Park kun je voor $5,- per persoon per nacht op de bush camping van UWA overnachten. Er zijn sanitaire voorzieningen en ‘eetkooien’ waar je kunt koken, zonder dat de apen er met je eten vandoor gaan. Tevens zit er op de camping een restaurant. Een verblijf op de UWA camping moet je doorgeven bij het restaurant. Deze optie is aan te bevelen wanneer je niet al te bang bent ingesteld. Je slaapt middenin het park, dus de wilde dieren kunnen in de buurt van je tent komen. Opzoek naar het echte avontuur? Ga dan van de gebaande paden af en slaap tussen de nijlpaarden. Vanaf de camping rijd je zo’n 7 km zuidelijk door. Wanneer je denkt dat je te ver bent doorgereden, dan zit je goed. Hier kom je een smal paadje tegen richting de oever en hier kun je kamperen.

Low budget Lake Mburo National Park verkennen

Wij vonden ons bezoek aan Lake Mburo National Park absoluut de moeite waard, maar wanneer je graag wat geld wilt besparen, dan is dat hier makkelijk te doen. Op de giraffes en nijlpaarden na, zijn wij verder alle dieren ook buiten het park tegengekomen. De zebra’s kom je waarschijnlijk al tegen wanneer je richting de Sanga gate rijdt, net als buffels, apen, impala’s en zwijnen. Leopard Restcamp organiseert daarnaast verschillende activiteiten rondom het park. Je betaalt dan alleen voor de activiteit en geen parkentree, terwijl je waarschijnlijk dezelfde dieren spot. De Rangers weten als de beste waar en wanneer ze dieren kunnen spotten, dus je kunt een mooi avontuur beleven zonder het park daadwerkelijk te betreden. Op hun website zijn de mogelijkheden en tarieven te vinden.

Zij vermelden echter niet op hun website dat je ook hier kunt paardrijden. In het park is Mihingo Lodge de enige aanbieder, rondom het park kun je dus ook bij Leopard Restcamp terecht. Dat is aanzienlijk goedkoper: $30,- voor 30 minuten en voor elk halfuur extra betaal je $10,- meer. Bij Mihingo Lodge betaal je voor 2 uur $110,-  en heb je entree van $40,- nodig. Bij Leopard Restcamp ben je voor 2 uur met slechts $60,- per persoon klaar en ook dan rij je tussen de zebra’s!

Ook wanneer je wel het park ingaat, kun je flink besparen. Nijlpaarden zie je waarschijnlijk alleen met de boottour. Wil je geld (of tijd) besparen, maar wel nijlpaarden zien? Rijd dan naar het restaurant toe. Loop richting de ‘eetkooien’ op de camping en neem naar (lopend) een smal paadje naar de oever van het meer. De nijlpaarden kunnen hier niet omhoog klimmen, waardoor je heel dicht bij ze kunt komen. Volg gewoon het geluid.

De boottour hebben wij niet gemaakt, omdat dit in elk park kan. In Lake Mboro National Park zie je voornamelijk vogels, nijlpaarden en krokodillen terwijl je in andere parken ook ‘groot’ wild kunt spotten. Dat maakt zo’n bootsafari net wat leuker. Reis je ‘on a shoestring’ sla de boottour hier dan zeker over.

Een gamedrive met Ranger is leuk, maar in dit park niet nodig (tenzij je meer wilt leren over de dieren hun leefgewoonten). Het park is zo klein dat je makkelijk de weg kunt vinden. Op Lake Trail en Zebra Trail spot je de meeste dieren.

Praktische informatie

Entree per 24 uur:  $40,- per persoon
Toeslag voor de auto (ongeacht verblijfsduur): 30.000 UGS, omgerekend zo’n €8,-

De brochure van Lake Mburo National Park (inclusief kaart) is op de website van UWA te downloaden. Dit is de rechtstreekse link.

Reisograaf, Sabrina Soebhan, Lake Mburo National Park, Oeganda, Afrika, Andere Fotografie