December 2019 vertrekken wij voor 4 weken naar Oeganda, gelegen in Afrika. Samen gaan we een rondreis door Oeganda maken met een huurauto van Roadtrip Uganda. Geïnspireerd door 3 op Reis en diverse reisblogs hebben wij een reisroute samengesteld die de mooiste plekken van Oeganda aandoet.

De keuze voor onze auto belet ons om naar het noordelijkste deel van Oeganda te reizen. Dat is jammer, wat hierdoor missen we het Kidepo National Park, één van de minst toeristische parken om wild te spotten. De meerprijs voor een geschikte auto is veel hoger en dat is het ons niet waard. Kidepo slaan we dus over, maar een heleboel andere parken om wild te spotten, bezoeken we wel.

Veel toeristen leggen honderden dollars neer om de gorilla’s te bezoeken. Omdat wij onze bedenkingen hebben over de diervriendelijkheid en het gewoon zonde vinden om minstens $600,- per persoon neer te leggen, slaan we ook dit over. Onze reisroute door Oeganda is dan ook zeer geschikt voor reizigers die net als ons met een klein budget reizen. Wij hebben zo’n 4 weken de tijd voor deze reisroute, maar plannen ook veel rustdagen in. Deze route is ook te doen wanneer je zo’n 2 tot 3 weken de tijd hebt.

Oeganda is het hele jaar door te bezoeken en de temperaturen zijn vrij stabiel. De regenperiodes, tweemaal per jaar, kunnen een rondreis door Oeganda echter wel belemmeren. In de maanden maart, april, oktober en november valt er veel regen en zijn niet alle wegen toegankelijk. Je doet er dan ook goed aan om je reis in januari, februari, mei, juni, juli, augustus, september en december te plannen.

1. Entebbe

Onze rondreis door Oeganda start in Entebbe, gelegen aan het Victoria Meer, in de buurt van de internationale luchthaven. Entebbe is rustiger dan de nabijgelegen hoofdstad Kampala en daarom een goed punt om een rondreis te beginnen. Wij verblijven 2 nachten in Entebbe, zodat we rustig de tijd hebben om ook daadwerkelijk te ‘landen’.

In Entebbe is weinig bijzonders te doen, dus je hoeft hier niet te lang te blijven. Wanneer je langer blijft, is het de moeite waard om langs het Victoria Meer te wandelen, of te fietsen.

2. Lake Mburo National Park

Vanuit Entebbe kun je in zo’n 6 uur naar Lake Mburo National Park rijden. Dit park staat bekend als de zebrahoofdstad van Oeganda, omdat er zo’n 7000 zebra’s leven. Zebra’s zul je in de andere parken niet treffen. Daarnaast leven hier 315 verschillende soorten vogels en o.a. nijlpaarden, impala’s, buffels en luipaarden.

Met zo’n 260 km2 is Lake Mburo National Park het kleinste nationale park van Oeganda. Hier heb je de unieke mogelijkheid om het park te voet of op de fiets te verkennen. Liefhebbers kunnen een paardrijtocht boeken en zo nog dichter bij het wild komen. Ook de boottocht over het meer is een aanrader.

Wij verblijven waarschijnlijk 2 nachten in Lake Mburo National Park, maar in principe heb je aan een volledige dag voldoende.

3. Lake Bunyonyi

Trek zo’n 7 uur uit voor je rit naar Lake Bunyonyi, het Zwitserland van Afrika. Dit meer is zo’n 60 m2 en ligt vlakbij de grens met Rwanda. Het kratermeer is gevormd door verschillende vulkaanuitbarstingen en ligt te midden van de bergen. Rondom het meer zijn talloze vogels te vinden, zoals ijsvogels en kraanvogels. Volgens velen is dit de meest idyllische plek van Oeganda.

Een bezoek aan Lake Bunyonyi is geschikt om een paar dagen tot rust te komen. Je kunt hier prachtig wandelen, fietsen, varen, eten en genieten van prachtige uitzichten. Tevens is dit het enige meer in Oeganda waar je kunt zwemmen!

Veel reizigers slaan Lake Bunyonyi over. Vanuit Lake Mburo National Park kun je er ook voor kiezen om door te reizen naar Lake Mutanda. Wij zullen een aantal nachten in de buurt van Lake Bunyonyi verblijven.

4. Lake Mutanda

Vanaf Lake Bunyonyi doe je er zo’n 2,5 uur over om naar Lake Mutanda te rijden. Vervolg je vanuit Lake Mburo National Park je rondreis door Oeganda dan doe je er zo’n 7 uur over.

Lake Mutanda is gelegen aan de voet van de Virunga vulkaanketen. Deze 8 vulkanen verbinden Oeganda, Congo en Rwanda met elkaar. De vulkanen Mount Muhabura, Mount Sabinyo en Mount Gahinga bevinden zich in Oeganda en zijn vanaf de oever te bewonderen.

Er is in de buurt van Lake Mutanda minder te doen dan in de buurt van Lake Bunyonyi, maar het uitzicht is hier misschien nog wel mooier.

In de buurt van Lake Mutanda kun je al met al wel een paar dagen vertoeven. Je kunt hier hiken (een vulkaan beklimmen), varen, vissen, fietsen en vogels spotten.

5. Queen Elizabeth National Park

Vervolg je rondreis in zo’n 6,5 uur rijden naar Queen Elizabeth National Park. De beroemde ‘boom klimmende’ leeuwen zijn hier te bewonderen, evenals nijlpaarden, olifanten en buffels. Dit is één van de grootste en bekendste parken in Oeganda en je kunt je hier absoluut een paar dagen vermaken. Heb je die tijd niet, of wil je niet elke 24 uur opnieuw entree betalen? Lees je dan goed in over de verschillende delen van Queen Elizabeth National Park en kies bewust waar je heen wilt gaan.

Je kunt in het deel Isasha de leeuwen treffen, maar een bootsafari over het Kazinga kanaal is ook een aanrader. Het oostelijke deel, Kyambura Gorge, staat bekend om de verschillende soorten apen.

6. Fort Portal

Na het verlaten van Queen Elizabeth National Park doe je zo’n 3 uur over de rit naar Fort Portal. Deze stad dient dient als uitvalsbasis voor diverse nationale parken en wildreservaten. Wanneer je de gorilla’s gaat bezoeken, dan zul je hier wellicht overnachten. Wij maken hier een tussenstop om een lange reisdag te vermijden en blijven 1 of 2 nachten. Vind je een lange rit niet erg, dan kun je Fort Portal gerust overslaan.

7. Hoima

Ook Hoima is een uitvalbasis voor het bezoeken van verschillende nationale parken. Vanaf Fort Portal duurt de rit zo’n 5 uur.

Hoima is de hoofdstad van het Bunyoro volk en ligt tussen 2 heuvels op een hoogvlakte. In Hoima zijn nog veel overblijfselen van het koloniale verleden van Oeganda te vinden. Je kunt hier sfeerproeven, tot rust komen en vervolgens je weg vervolgen. Wij blijven hier 1 of 2 nachten. Net als Fort Portal kun je ervoor kiezen om Hoima over te slaan.

Reis je net als ons verder door naar het noorden, maak dan een stop in Hoima. De rit van Queen Elizabeth National Park naar Murchison Falls zal anders te lang worden.

8. Murchison Falls National Park

Vertrek vroeg vanuit Hoima, want de rit naar Murchison Falls bedraagt maar liefst 10 uur. Wij overwegen om halverwege een tussenstop te maken en daar te overnachten. We laten dit afhangen van onze hoeveelheid energie en bekijken ter plaatse of we hier tijd voor hebben. Wanneer je een kortere rondreis door Oeganda wilt maken, of minder tijd hebt, dan kun je altijd overwegen om Murchison Falls over te slaan.

Murchison Falls National Park is het grootste en groenste wildpark van Oeganda. Rivier de Nijl loopt dwars door het park heen. De Murchison watervallen, is de plek waar de Nijl 45 meter omlaag valt. Het park bestaat uit savanne, rivieren, bossen en lage bebossing. Aan de oever van de Nijl zijn nijlpaarden, krokodillen en buffels te vinden. Verder tref je hier leeuwen, luipaarden, olifanten, giraffen, chimpansees en tientallen vogels.

Liefhebbers kunnen een flinke duit neertellen om te vissen op de Nijl. Naast de gebruikelijke gamedrive, kun je ook hier wandelen en varen. Vanaf Paraa is een 3 uur durende boottocht te maken naar de Murchison Falls. Daarnaast zijn er diverse organisaties die natuurwandelingen aanbieden.

Verblijf minstens 24 uur in Murchison Falls en plan je gamedrives strategisch, zodat je optimaal gebruik maakt van je entree. Heb je voldoende tijd en geld? Dan kun je je dagenlang vermaken in Murchison Falls.

Sipi Falls

Wanneer je voldoende tijd hebt, is het aan te raden om door te reizen naar Sipi Falls. Ook dit is een lange rit van zo’n 10 uur, dus wanneer je weinig tijd hebt, sla je Sipi Falls over.

Sipi Falls kent een aangenaam klimaat en is mede daardoor geschikt om tot rust te komen. Plan hier een paar dagen waarin je niets hoeft en kunt chillen. Sipi Falls behoort tot de vruchtbaarste gebieden van Oeganda en is dan ook ontzettend groen. Omdat het oosten van Oeganda maar door weinig toeristen wordt bezocht, is Sipi Falls een prachtige plek om meer van het ‘echte’ Oeganda te zien.

9. Kampala

Reken op zo’n 7 uur rijden wanneer je vertrekt naar Kampala om je rondreis door Oeganda af te sluiten. Veel reizigers overnachten hier en vertrekken vervolgens naar huis. Wij plannen 2 nachten voor Kampala. Onze huurauto brengen we bij aankomst direct terug en de laatste dagen reizen we met het OV.

Hoewel Kampala een aantal ‘trekpleisters’ heeft, is het vooral de moeite waard om hier de stad in te gaan en je te verwonderen om de enorme drukte…

Klaar voor je rondreis door Oeganda? 

Enthousiast geworden en ga jij ook een rondreis door Oeganda maken? Wij hebben een uitgebreide, complete paklijst voor reizen naar Afrika samengesteld.

Wanneer wij terugzijn, zullen we over alle bestemmingen die wij tijdens onze rondreis door Oeganda aandoen, een apart artikel schrijven. Links naar deze artikelen voegen we toe aan dit artikel.

Wanneer jij al eerder in Oeganda bent geweest, lezen we jouw aanraders (en afraders!) graag terug in de comments!