Tijdens onze rondreis door Oeganda deden wij o.a. Murchison Falls National Park aan. In dit artikel zoomen we in op de beroemde boottocht in Murchison Falls: de tocht van Paraa naar de voet van de waterval.

Deze 3 uur durende boottocht wordt in vrijwel elk artikel en reisgids aanbevolen. Hoewel we de boottocht best leuk vonden, zijn wij niet zo lyrisch als vele anderen. Door alle aanbevelingen, is de boottocht een veelbezochte attractie geworden en misten wij hier het ‘authentieke Oeganda gevoel’. In tegenstelling tot veel andere parken is Murchison Falls National Park behoorlijk toeristisch en zeker op de boot is dat te merken. Op zich is dat niet erg, maar omdat wij ons graag in ‘onontdekte gebieden’ wanen, was dit voor ons een tegenvaller.

Het begrip ‘toeristisch’ willen we wel wat nuanceren. Na zo’n 3 weken Oeganda waren wij gewend om overal ‘alleen’ te zijn. In Murchison Falls National Park kwamen we opeens veel andere toeristen tegen. In onze beleving was het ontzettend toeristisch, maar met pakweg 30-40 mensen op de boot is het lang niet zo massaal als veel andere parken in Afrika.

Boottocht Murchison Falls National Park: van Paraa naar de waterval

De boot naar de waterval vaart dagelijks en vertrekt om 9.00 en 14.00 uur vanaf het noordelijke deel van het park. Zorg er dus voor dat je op tijd met de veerboot naar de overkant vaart wanneer je vanuit het zuidelijke deel komt. Er kunnen zo’n 6-8 auto’s op de veerboot, dus wanneer je ‘laat’ bent, zul je een tijdje moeten wachten en loop je het risico de boot -letterlijk 😉 – te missen.

Eenmaal aan de overkant aangekomen tref je het hoofdkwartier. Het gaat om een klein loket waar je terecht kunt met al je vragen en waar je eventuele boekingen voor activiteiten kunt regelen. Hier vertrekken ook de boten voor de verschillende boottochten. Hoewel er verschillende aanbieders zijn, kozen wij voor de boottocht via UWA en betaalden hiervoor $30,- per persoon. De andere organisaties leggen dezelfde route af, maar of de kosten hetzelfde zijn, weten wij niet.

De boottocht in de middag is aan te bevelen wanneer je graag ‘groot’ wild wilt spotten. In de droge periode trekken veel dieren overdag richting het water om verkoeling te zoeken en zo kun jij ze van wel heel dichtbij bewonderen! Deze boottocht is populair en daarom is het verstandig om vooraf te reserveren. Geef een dag of 2 van de voren een belletje naar het hoofdkwartier en dan zetten zij je op de lijst. Het telefoonnummer hiervoor kun je vinden in dit artikel onder het kopje ‘praktische informatie’.

Hoewel we het niet zeker weten, hebben wij de indruk dat je ook prima zonder reservering kunt aankomen in het drukke seizoen. Onze boot was volgeboekt en dan wordt er ter plekke een tweede, kleinere boot geregeld. Op deze kleinere boot heb je meer (persoonlijke) ruimte en kun je -met een beetje geluk- wisselen van zitplaats en zo altijd aan de kant van de oever zitten. Op de grote boot is het aan te raden om allereerst links te zitten, zodat je beter zicht op de oever (waar de dieren zich bevinden) hebt en makkelijker kunt fotograferen. Zit de linkerkant al vol? Niet getreurd, op de terugweg heb je dan beter zicht 😉

Sabrina Soebhan, Reisograaf, Murchison Falls, National Park, Uganda, boottocht, Andere Fotografie

Op de boot is er een Ranger die je op de verschillende dieren wijst en vol enthousiasme al je vragen zal beantwoorden. Je vaart langs o.a. nijlpaarden, krokodillen, tientallen vogelsoorten en wellicht ook giraffes, buffels en olifanten.

Na zo’n 1,5 uur varen bereikt de boot de waterval. Hoewel dit best mooi is, valt dit uitzicht volledig in het niet bij ‘Top of the Falls’. Indien je een chauffeur hebt, kun je met deze afspreken dat hij je hier ophaalt. Je stapt onderaan de waterval uit de boot en wandelt naar boven toe. De kosten voor deze wandeling bedragen $15,- per persoon. De wandeling hebben wij zelf niet gemaakt, maar schijnt goed te doen te zijn. Je treft onderweg geen wilde dieren, dus je hoeft je nergens zorgen om te maken. Zonder chauffeur is het NIET mogelijk om onderaan de waterval uit te stappen. Vanaf boven is er geen vervoer terug naar beneden en teruglopen en een boot nemen, is ook geen mogelijkheid.

Zonder chauffeur vaar je dus in zo’n 1,5 uur weer terug naar het opstappunt in Paraa. De route is hetzelfde, maar qua dieren weet je natuurlijk nooit wat je treft.

Krokodil, Murchison Falls National Park, Oeganda, Afrika, reisblog, Andere Fotografie

Praktische informatie

Vertrektijden: 9.00 en 14.00 uur
Locatie: vertrek vanaf Paraa (in het noordelijke deel)
Ticketverkoop: via het hoofdkwartier in Paraa
Telefoonnummer om vooraf te reserveren: +256 (0)392881348
Kosten: $30,- per persoon
Wandeling naar ‘Top of the Falls’ (optioneel): $15,- per persoon

Alle informatie over Murchison Falls National Park is te vinden op de website.

Murchison Falls, National Park, Afrika, Oeganda, Reisograaf, Andere Fotografie

Wil jij ook naar Oeganda?

Zoals wij al schreven, vonden wij Murchison Falls National Park behoorlijk toeristisch. Lake Mburo National Park is wat dat betreft een verborgen parel en een aanrader wanneer je het gevoel wilt echt op ontdekkingsreis te gaan.

Enthousiast geworden en kun jij ook niet wachten om het vliegtuig naar Oeganda in te stappen? Lees dan ons artikel om je te laten inspireren voor het samenstellen van een afwisselende reisroute. Dit artikel is hier te vinden.

Al onze artikelen over Oeganda zijn te vinden op deze overzichtspagina.